A-PRF Advanceed-Platelet Rich Fibrin = trombocite bogate în fibrina
Poate fi considerat un material de vindecare autolog, ce are in componenta matricei de fibrina leucocite, trombocite si majoritatea celulelor ce actioneaza in procesul de vindecare al tesuturilor.

Utilizarea A-PRF in extractia dentara:
– reduce sau poate chiar elimina durerea postextractionala
– induce vindecare rapida inca din primele zile dupa interventia chirurgicala
– produce angioneogeneza (formarea vaselor de sange noi) si implicit regenerarea gingiei, stimuland vindecarea osoasa.

A-PRF se obtine din sangele proaspat recoltat de la pacient prin centrifugare.

Managementul zonei extractionale este complex atat datorita motivelor estetice – in zona incisivilor cat si datorita incercarii de a evita aparitia resorbtiei postextractionale. Din acest motiv, este necesara introducerea unui material ce va pastra volumul osului rezidual. Elasticitatea si consistenta A-PRF a dus la folosirea acestui biomaterial ca membrana in regenerarea tisulara ghidata (GTR)ce acopera si protejeaza zona operata. In cazurile în care marimea alveolei nu permite marginilor leziunii sã se uneascã perfect, matricea de fibrina a A-PRF permite reepitelizarea zonei, accelerand unirea marginilor.
Vindecarea tesutului epitelial si conjunctiv este o consecinta a densitatii matricei de fibrina, la nivele superficiale si bine vascularizate, aceasta este degradata rapid de catre trombina circulanta. Acest lucru implica o remodelare mai rapida datorita fibroblastilor, ce migreaza la nivelul matricei. Accelerarea procesului de vindecare face ca zona tratata sa fie mai putin sensibil factorilor externi (mecanici, bacterieni si chimici), în acelasi timp influentand rezultatul estetic si confortul postoperational
al pacientului. La nivele mai profunde, exista posibilitatea de a influenta pe termen lung remodelarea tesutului osos complex.

Punerea în aplicare a principiilor biologice ramane calea cea mai buna în ameliorarea proceselor inflamatorii și a cicatrizării. Prezenta monocitelor permite o cicatrizare mai rapida cu o reconstructie a unui tesut gingival de o calitate excelenta si de o grosime surprinzatoare. Inchiderea rapida a plagii si prezenta fibrinei imbogatite în alveola permite obtinerea unei reconstructii rapide a alveolei osoase, fara resorbtie. Prezența BMP eliberate în mod regulat si lent pot explica aceasta osificare rapida fara pierdere mare de volum. Monocitele joaca clar un rol semnificativ în revascularizarea tesutului ranit sau grefat.
Membranele A-PRF pot fi folosite in amestec cu materialul de grefa osoasa pentru a stimula formarea vaselor de sange noi cu o vindecare mai rapida si previzibila.